martedì 26 gennaio 2016

PASTA 'E CINCU PURTUSA 'I CANNALUVARI

PASTA 'E CINCU PURTUSA 'I CANNALUVARI
'Ngridienti ppi 4 pirsuni + 'n amicu = 5
* 500 gr 'i pasta cincu purtusa
* 600 gr di sasizza 'rossa (a piaciri, cco' finucchiettu)
* 300 gr 'i cuncintratu 'i pumaroru
* 400 gr di puppetti 'i manzu 
* 1 cipudda
* 2 vastunachi
* 1 costa d'accia
* 300 gr 'i piseddi
* 100 ml di vinu jancu
* ògghiu illibatu d'aliva
* pipi niuru e sali q.b.
* picurinu rattatu
Priparati un tritatu 'i cipudda , accia e vastunachi e suffriitulu ccu ògghiu d'aliva 'ntà 'na pignata funna, ppi putiri càpiri tutti l''ngridienti. Junciri 'a carni, tutta, quannu u suffrittu è prontu, rusulatela sinu a quannu sarà ben culuruta. Fari evapurari 'u vinu jttannulu 'a para 'ntà pignata, juncirici 'u cuncintratu i pumaroru e menzu litru di acqua caura. Mettiri sali e pipi q.b.. 
A prima vugghiuta, mettiri i piseddi e cuntinuari a cuttura tinennu sempri d'occhiu 'o liveddu ill'acqua, ppi regolari a cunsistenza ddo' sucu, se bisogna junciracillu finu a fini cuttura, a focu jautu ppi 45 minuti.
A cuttura quasi finuta, quannu u sucu havi 'na cunsistenza media, priparati l'acqua ppa' pasta e, purtata in ebollizioni, junciti a pasta 5 pirtusa, 'u sali q.b. e aspittati a cuttura.
Sculatila e juncitici u sucu preparatu prima separandolo dda' carni.
Serviri ccu 'na spruvulazzata di picurinu 'rattatu. 

INGREDIENTI PER 5 PERSONE 
500 gr di pasta cinque buchi
600 gr di salsiccia grossa (a chi piace, salsiccia condita con finocchietto)
400 gr di polpette di manzo
1 cipolla
2 carote
1 costa di sedano
300 gr di concentrato di pomodoro
300 gr di piselli
100 ml di vino bianco
olio extra vergine di oliva
pepe nero e sale q.b.
pecorino grattugiato

PREPARAZIONE

Preparate un tritato di cipolla, sedano e carote e soffriggetelo con l'olio di oliva in una pentola capiente, tanto da poter accogliere gli ingredienti della nostra ricetta.
Aggiungere la carne, per intero, quando il soffritto sarà pronto, rosolatela fino a quando risulterà ben colorita.
Far evaporare il vino versandolo omogeneamente nel contenuto della pentola, aggiungere il concentrato di pomodoro e mezzo litro di acqua calda.
Mettere sale e pepe q. b.. Al primo bollore, mettete i piselli e continuate la cottura controllando il livello dell'acqua, per regolare la consistenza del sugo, eventualmente aggiungendone man mano fino a fine cottura, a fuoco alto per 45 minuti.
A cottura quasi ultimata, quando il sugo avrà una consistenza media, preparate l'acqua per la pasta e, portata in ebollizione, aggiungete la pasta ai 5 buchi, il sale q.b., e attendere la cottura.
Scolatela ed aggiungete il sugo preparato in precedenza separandolo dalla carne.
Servire con una spolverata di pecorino grattuggiato.



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