'A vita nun avissi a 'ssiri stampata 'nté sordi. .
lunedì 30 novembre 2015
LA PESCA DEL PESCE SPADA - Armando Carruba -
MESSINA E IL PESCE
SPADA
Nelle acque dello stretto,
tutti gli anni
vengono molti pescispada; questo
pesce porta il nome dato che ha la mascella superiore fatta in
forma di spada o di
lama lunga un terzo del suo corpo. E’ uno dei pesci più
grossi che si trovano nei mari d’Europa, tutti gli anni, dai primi di
maggio alla fine
di giugno, costeggiano
le rive della
Calabria, poi passano
lo stretto e
cominciano dal lato
settentrionale il giro
della Sicilia; in autunno
soltanto tornano verso il continente.
Il pescespada è
un pesce agile
e forte che
nuota con grandissima
lestezza, si dice
che battendosi col pescecane
lo trafigga con la spada;
pare che sia accanito contro i
tonni, il passaggio dei quali si combina con la sua presenza nelle acque dello
Stretto.
Oggi si ci sono barche attrezzatissime per la pesca, ma una volta i
pescatori si ponevano in una barca lunga e piatta, costruita appositamente per
questa pesca e li prendevano con la fiocina:
Quando si apriva
la pesca, tutte
le barche si riunivano sul luogo dove dovevano passare i pesci,
disponendosi a semicerchio;
una di queste, la Ferriera , si collocava senza far rumore
all’avanguardia, e un marinaio
s’arrampicava in cima a
un albero maestro, alto quattro o cinque metri, in sommo al
quale si trovava
una piattaforma e
annunziava l’arrivo dei pescispada. Non
si stava in vedetta soltanto sulle barche ma anche sugli scogli e fin
sotto le mura del castello di Sicilia.
Allorché il movimento delle acque o il sibilo acuto che emettono i
pescispada ne annunziavano il passaggio, le barche vanno loro incontro e il lanciatore d’ogni barca getta la fiocina.
Queste fiocine sono fatte in modo tale che la lama, quando vi è penetrata,
non può più uscire dal corpo dell’animale; ma dopo averla lanciata s’allenta il
lungo canapo al quale è attaccata; è insomma, in piccolo, la pesca alla
balena. Quando il pescespada è
indebolito per la perdita del sangue, viene issato a bordo e finito a furia di
colpi di scure; sarebbe pericoloso attaccarlo prima.
Questa pesca è molto interessante e attira sulla spiaggia un gran
numero di persone. L’uomo che è in vetta e dirige l’attacco gridando: Manosso! Manosso! E allora che la barca
con la fiocina prende il largo e fa di tutto per cacciare il pesce verso riva.
Egli grida: Stringala! E la barca
investe il pesce più che mai. Si corre a destra e sinistra, di qua e di là e
tutto ciò in un batter d’occhio, mentre il lanciatore sta sempre dritto, all’avanti,
con la fiocina tesa.
Se sbaglia il tiro, gli spettatori gli fanno l’urlata, ma il
lanciatore, dopo una lunga caccia, colpisce la preda, e per lui un trionfo; la
folla lo saluta con applausi e grida entusiaste.
Calando il sole tornavano a Ganzirri, remigando sulle acque limpide e
calme.
AMURI E GILUSIA - Armando Carruba -
Amuri... amuri chi m'ha fattu fari??? Mi maritai picciottu picciottu e si ci penzu a chianciri mi mettu...
AMURI E GELUSIA
Amuri e gilusia, su' sempri 'n cumpagnia
L'omu gilusu mori curnutu
A gelusia havi a vista comu u binoculu
'A gilusia è la càmula di l'amuri
Se nun ci fussi la gelusia, l'amuri nun campirìa
Si vòi 'n omu fari scimuniri, fallu 'ngilusiri...
domenica 29 novembre 2015
PANI CUNZATU - armando carruba -
Ppi l'amici siciliani ca sunu munnu munnu, comu simenza d'amuri, ppi nun scurdarisi 'u piaciri 'i manciari - 'U PANI CUNZATU - eccu 'na ricetta... ohu poi ccu voli ppò mettiri e livari chiddu cavoli ah?
Si vò manciari forti e sanu, mancia pani sì ... ma sicilianu!
'Ngridienti ppi 4 cumpari:
* 1 kg 'i pani... e facemu 1 kg e menzu
* pumadoru maturi e citrigni
* furmaggiu a piaciri
* anciovi salati
* ògghiu
* sali, origunu, pipi (o peperoncino)
Ci voli 'nu beddu pani cauru cauru, megghiu di granu duru e di casa. Tagghiallu a mitati 'i chiattu, e 'nté ddu' mezzi cco' cuteddu farici surchi e spruvulazzarici 'i supra ògghiu senza risparmiu e anticchia 'i sali.
Fattu chistu, si ci juncinu autri 'ngridienti a fantasia e piaciri: pumadori maturi, furmaggiu, anciovi salati, sichitannu origunu (nun ha mancari) pipi o peperoncinu. Si juncinu 'i ddu' mitati e si schiacciunu forti forti, accussì 'u pani s'assuppa tuttu l'ògghiu, a' fini tagghiari a pezzi e di unni vegnu....
'U vinu chiddu ddo' Signuruzzu, russu e ju ci sugnu sempri ah?
Per gli amici siciliani sparsi un po' per il mondo, come semenza d'amore, per non dimenticare il piacere di mangiare 'u pani cunzatu (pane condito) ecco una ricetta - ognuno può mettere delle varianti naturalmente.
Si vo' manciare forti e sanu, mancia pani sì ... ma sicilianu
Ingredienti per 4/5 persone
kg 1 di pane (e facemu un chilu e mezzu vah!), pomodori maturi e sodi, formaggio a piacere, alcune acciughe salate, olio, sale, origano, pepe (o peperoncino).
Occorre procurarsi del buon pane caldo, meglio se di grano duro e casereccio. Tagliarlo a metà nel senso orizzontale, fare su entrambe le parti dei profondi solchi con il coltello e condire con abbondante olio e un po' di sale. Questa è la base alla quale si possono aggiungere altri ingredienti, secondo il proprio gusto e la propria fantasia: pezzetti di pomodori maturi, di formaggio, di acciughe salate, nonchè origano, pepe o peperoncino. Mettere le due metà l'una sull'altra e schiacciarle forte in modo che l'olio penetri in tutto il pane, poi tagliare a pezzettoni e servire.
Si vò manciari forti e sanu, mancia pani sì ... ma sicilianu!
'Ngridienti ppi 4 cumpari:
* 1 kg 'i pani... e facemu 1 kg e menzu
* pumadoru maturi e citrigni
* furmaggiu a piaciri
* anciovi salati
* ògghiu
* sali, origunu, pipi (o peperoncino)
Ci voli 'nu beddu pani cauru cauru, megghiu di granu duru e di casa. Tagghiallu a mitati 'i chiattu, e 'nté ddu' mezzi cco' cuteddu farici surchi e spruvulazzarici 'i supra ògghiu senza risparmiu e anticchia 'i sali.
Fattu chistu, si ci juncinu autri 'ngridienti a fantasia e piaciri: pumadori maturi, furmaggiu, anciovi salati, sichitannu origunu (nun ha mancari) pipi o peperoncinu. Si juncinu 'i ddu' mitati e si schiacciunu forti forti, accussì 'u pani s'assuppa tuttu l'ògghiu, a' fini tagghiari a pezzi e di unni vegnu....
'U vinu chiddu ddo' Signuruzzu, russu e ju ci sugnu sempri ah?
Per gli amici siciliani sparsi un po' per il mondo, come semenza d'amore, per non dimenticare il piacere di mangiare 'u pani cunzatu (pane condito) ecco una ricetta - ognuno può mettere delle varianti naturalmente.
Si vo' manciare forti e sanu, mancia pani sì ... ma sicilianu
Ingredienti per 4/5 persone
kg 1 di pane (e facemu un chilu e mezzu vah!), pomodori maturi e sodi, formaggio a piacere, alcune acciughe salate, olio, sale, origano, pepe (o peperoncino).
Occorre procurarsi del buon pane caldo, meglio se di grano duro e casereccio. Tagliarlo a metà nel senso orizzontale, fare su entrambe le parti dei profondi solchi con il coltello e condire con abbondante olio e un po' di sale. Questa è la base alla quale si possono aggiungere altri ingredienti, secondo il proprio gusto e la propria fantasia: pezzetti di pomodori maturi, di formaggio, di acciughe salate, nonchè origano, pepe o peperoncino. Mettere le due metà l'una sull'altra e schiacciarle forte in modo che l'olio penetri in tutto il pane, poi tagliare a pezzettoni e servire.
TIRITERA di Armando Carruba
Jvu dda' 'ntà za Milina
accattai carta vilina
ppi fari 'na bedda stidda
ccu carta, lazzu e canna.
'A stidda scattiò 'ntò celu
m'arristò 'u filu 'n manu
accattai carta vilina
ppi fari 'na bedda stidda
ccu carta, lazzu e canna.
'A stidda scattiò 'ntò celu
m'arristò 'u filu 'n manu
Armando Carruba.
sabato 28 novembre 2015
LEGGENDA SARAUSANA "Damone e Pizia" di Armando Carruba
Vali cchiù 'n amicu 'n chiazza, ca cent'unzi 'nta cascia
Vale di più un amico in piazza, che cento monete pregiate in cassaforte
(La Sicilia è la terra classica dell'amicizia, è celebre l'episodio dei due amici siracusani Damone e Pizia)
'U cuntu di Damone e Pizia, parra dda' fiducia e di fidiltà di 'na vera amicizia! Comu hanu lassatu ppi dittu l'antichi, 'ntò 4° seculu a.C. Pizia e l'amicu sò Damone, ca pigghiavunu lizioni 'i Pitagura, jeru a Sarausa e Pizia fu accusatu di complottu contru 'u tirannu dda' citati ca jera Dionisio I, e comu punizioni fu cunnannatu a morti.
A 'stu puntu, aspetta un mumentu cva tu cuntu, Pizia dumanna 'u pirmissu di turnari a casa ppi l'urtima vota, ppi sistimari l'affariceddi sò e dari l'urtimu salutu a famigghia. Nun vulennu essiri pigghiatu ppi chiddu ca nun era, Dionisio I, rifiutò, macari pirchì era sicuru ca Pizia nun avissi turnatu cchiù.
Damoni dumannò 'o re di pigghiari 'u postu dill'amicu mentri iddu era fora. 'U re dissi di sì, a condizioni ca se putacasu Pizia nun avissi turnatu, Damone fussi statu cunnanatu a morti a postu di Pizia. Damore accetta e l'amicu Pizia è rilasciatu.
Dionisio era cunvintu ca Pizia nun avissi turnatu cchiù e difatti 'u jornu stabilitu mancu si videva.... Ma propriu quannu stavanu ammazzannu Damone, Pizia arrivò!
Dumannò scusa all'amicu ppò ritardu, cuntannu ca i pirati avianu pigghiatu a navi e a iddu l'avianu ittatu a mari.
Dionisio I fu accussì cuntentu e alluccutu ppi d'amicizia ca i lassò liberi a tutti dui...
Larga è la foglia stretta la via dite la vostra ca dissi la mia :-)
Vale di più un amico in piazza, che cento monete pregiate in cassaforte
(La Sicilia è la terra classica dell'amicizia, è celebre l'episodio dei due amici siracusani Damone e Pizia)
'U cuntu di Damone e Pizia, parra dda' fiducia e di fidiltà di 'na vera amicizia! Comu hanu lassatu ppi dittu l'antichi, 'ntò 4° seculu a.C. Pizia e l'amicu sò Damone, ca pigghiavunu lizioni 'i Pitagura, jeru a Sarausa e Pizia fu accusatu di complottu contru 'u tirannu dda' citati ca jera Dionisio I, e comu punizioni fu cunnannatu a morti.
A 'stu puntu, aspetta un mumentu cva tu cuntu, Pizia dumanna 'u pirmissu di turnari a casa ppi l'urtima vota, ppi sistimari l'affariceddi sò e dari l'urtimu salutu a famigghia. Nun vulennu essiri pigghiatu ppi chiddu ca nun era, Dionisio I, rifiutò, macari pirchì era sicuru ca Pizia nun avissi turnatu cchiù.
Damoni dumannò 'o re di pigghiari 'u postu dill'amicu mentri iddu era fora. 'U re dissi di sì, a condizioni ca se putacasu Pizia nun avissi turnatu, Damone fussi statu cunnanatu a morti a postu di Pizia. Damore accetta e l'amicu Pizia è rilasciatu.
Dionisio era cunvintu ca Pizia nun avissi turnatu cchiù e difatti 'u jornu stabilitu mancu si videva.... Ma propriu quannu stavanu ammazzannu Damone, Pizia arrivò!
Dumannò scusa all'amicu ppò ritardu, cuntannu ca i pirati avianu pigghiatu a navi e a iddu l'avianu ittatu a mari.
Dionisio I fu accussì cuntentu e alluccutu ppi d'amicizia ca i lassò liberi a tutti dui...
Larga è la foglia stretta la via dite la vostra ca dissi la mia :-)
CUCINA SICILIANA acciughe salate condite - armando carruba -
ACCIUGHI SALATI CUNZATI
'Ngridienti ppi 4 cristiani:
* 20 acciughi sutta sali
* 1 mazziceddu 'i puddusinu
* peperoncinu piccanti
* ògghiu illibatissimu d'aliva
Rascati c'un cuteddu l'acciughi ppi dissalarli; rapitili a mitati e livatici i spini. Mittitili 'ntà piattu 'i purtata e abbiati rondelli 'i peperoncinu e puddisinu tritatu. Abbiati ògghiu in quantità (appoi s'accatta) e lassatili 'nsapuriri ppi qualchi ura prima di puttalli 'ntà tavula.
Ohu... nun cridu ca manciati senza di mia ah?
ACCIUGHE SALATE
CONDITE
Ingredienti per 4
persone:
- 20 acciughe sotto sale
- 1 mazzetto di prezzemolo
- Peperoncino piccante
- Olio extravergine d’oliva
Raschiate le acciughe
con un coltello per dissalarle; apritele a metà e diliscatele. Disponetele,
quindi, in un piatto da portata e cospargetele di rondelle di peperoncino e
prezzemolo tritato. Irroratele con abbondante olio e lasciatele insaporire per
qualche ora, prima di servirle.
PROVERBIO SICILIANO armando carruba
A cassata sciàura di ricotta, e u panittuni di négghia.
La cassata siciliana odora di ricotta, e il panettone di nebbia.
La cassata siciliana odora di ricotta, e il panettone di nebbia.
SEMPRI CCU TIA di Armando Carruba
Sentu ca ci ssì
sentu 'u tò scantu
sentu 'a tò calura
'u tò duluri, 'u friddu.
Ascutu a tia
e tu ascuti a mia...
natu 'ntà mari senz'acqua.
Chiuru l'occhi
e ascutu 'u scuru
ppi truvariti.
Armando Carruba 28.11.2015
da PensieriParole
LUCA DE FILIPPO
È morto dopo breve e grave malattia. Aveva appena festeggiato i 60 anni in palcoscenico, essendoci salito la prima volta a sette anni, nel 1955, come Peppeniello in Miseria e nobiltà di Eduardo Scarpetta, diretto dal padre, anche se il suo vero debutto avvenne a vent’anni, ne Il figlio di Pulcinella di Eduardo con regia di Gennaro Magliulo, usando lo pseudonimo di Luca Della Porta e iniziando una carriera lunga e intensa.
Con gli anni era andato , sempre più assomigliando fisicamente a Eduardo, ma riusciva a mettere una sua nota nelle rivisitazioni delle commedie del padre da quando aveva fondato nel 1981 la propria compagnia teatrale, con cui scelse di confrontarsi anche con molti dei grandi maestri della storia del teatro: da Moliere a Pinter, a Beckett, da Scarpetta a Pirandello.
Il sindaco di Napoli Luigi de Magistris ha disposto la proclamazione del lutto cittadino nel giorno dei funerali di Luca De Filippo «in segno di profondo cordoglio per la scomparsa di un grandissimo maestro del Teatro nazionale».
FONTE ARETUSA di Armando Carruba -
Negli anni '50 noi ragazzini a pranzo raccoglievamo i residui di pane sulla tavola e con papà andavamo alla fontana (Fonte Aretusa)...
Jttavumu pani duru
'e pisci ddà funtana
ccu' l'acqua ca vugghieva
di mussi...
ca circavunu 'na muddica
ppi natari.
'U picciriddu satava cuntentu,
'a palumma abbulava
'a papira quaquariava
'n vecchiu assittatu
vinneva calia e simenza...
E 'u suli ridennu
pittava 'u celu
e salutava 'u jornu.
'e pisci ddà funtana
ccu' l'acqua ca vugghieva
di mussi...
ca circavunu 'na muddica
ppi natari.
'U picciriddu satava cuntentu,
'a palumma abbulava
'a papira quaquariava
'n vecchiu assittatu
vinneva calia e simenza...
E 'u suli ridennu
pittava 'u celu
e salutava 'u jornu.
Armando Carruba
venerdì 27 novembre 2015
Perchè il mito d'ARETUSA - Armando Carruba -
Scrufuliannu ‘ntò mitu d’ARETUSA duci ninfa carusa
‘Ntà costa occidentali dill’isula d’Ortigia, ntà ‘na spaccazzedda ‘ntà janca roccia, spunta ‘na ittata d’acqua, ca lentamenti ssi nni va a mari. L’antichi hanu lassatu ppi dittu ca chidda è Aretusa , ‘a bedda carusa ninfa, tramutata in fonte dalla dia dda’ caccia Diana, ppi livaracilla ad Alfeo.
‘U mitu ha sempri u so’ fascinu, ppo’ ssò letu fini, ca ni pigghia e n’incanta, ma nun è sempri ‘a verità dde’ cosi. Taliannu d’acqua ca va versu ‘u mari, ni veni di coppu farini a dumanna ‘i unni veni st’acqua e comu è possibili c’arriva, duci e frisca, in Ortigia.
‘A virità nun è tanta magica quantu ‘u mitu. Si tratta di acqua piovana ca veni ddà i monti Iblei, e infilannusi dintra ‘u calcari (roccia janca dell’aria sud orientale dda’ Sicilia) curri sutta ‘u tirrinu, traversa ‘u funnu ddo’ mari e spunta ritta ritta in Ortigia.
Chista è semplicementi, ‘a spiegazioni geologica. L’antichi nun sapevanu nenti di nenti di geologia, e hanu lassatu ppi dittu ‘u mitu d’Aretusa duci ninfa carusa, che ancora nni pigghia ppi la so’ ducizza.
‘U mitu ha sempri u so’ fascinu, ppo’ ssò letu fini, ca ni pigghia e n’incanta, ma nun è sempri ‘a verità dde’ cosi. Taliannu d’acqua ca va versu ‘u mari, ni veni di coppu farini a dumanna ‘i unni veni st’acqua e comu è possibili c’arriva, duci e frisca, in Ortigia.
‘A virità nun è tanta magica quantu ‘u mitu. Si tratta di acqua piovana ca veni ddà i monti Iblei, e infilannusi dintra ‘u calcari (roccia janca dell’aria sud orientale dda’ Sicilia) curri sutta ‘u tirrinu, traversa ‘u funnu ddo’ mari e spunta ritta ritta in Ortigia.
Chista è semplicementi, ‘a spiegazioni geologica. L’antichi nun sapevanu nenti di nenti di geologia, e hanu lassatu ppi dittu ‘u mitu d’Aretusa duci ninfa carusa, che ancora nni pigghia ppi la so’ ducizza.
ARETUSA di Armando Carruba
'U cuntu cchiù canusciutu a Sarausa è chiddu dda' ninfa carusa Aretusa. 'Sta picciotta curreva libera, quannu currennu di cca' e di ddà, a vitti Alfeo, beddu picciottu, e fu coppu di fulmini di chiddi lucenti. Ma Aretusa, carusa abbirsata, non ricambiava 'stu sentimentu, anzi curreva cchiù forti, sinu a quannu stanca di Alfeo, ca nun è ca si purtava u ciriveddu, NOOOO... ci livava 'a vita! dumannò aiutu a Artemidi. E 'sta dia dda' caccia, l' ammugghiò 'ntà na negghia sciugghiennula 'ntà 'na fonte in Ortigia a Sarausa.
Alfeo, disperatu, dumannò aiutu a tutti gli dei ca 'u tramutarunu 'ntà ciumi ca nascennu dda' Grecia e scivulannu ppi tuttu 'u mari Joniu si junci all'amata fonte.
'Nto' specchiu d'acqua dda' Fonti Aretusa e 'ntè rivi ddo' ciumi Ciani, sunu prisenti l'unici papiretiselvatici di tutta l'Europa.
Stritta è 'a strata longa 'a vita diciti 'a vostra c'haju dittu 'a mia :-)
TUNNINA A MATALOTTA - armando carruba -
'Ngridienti
* 4 feddi di tunnina (fimmina)
* 2 di d'acitu di vinu jancu
* 1 ramittu d'origanu
* 1 cipudda nica
* 1 dl di ògghiu extra illibatu d'aliva
* 1 spicchiu d'agghiu
* 8 pampini di menta appena cugghiuta
* 150 gr di pumadoru 'i sugu
* 1 dl di vinu jancu siccu
* 5 capperi sutta sali
* 3 alivi virdi
* 1 cucchiara 'i zuccuru
* sali e pipi
Mittiti 'i feddi 'i tunnu 'ntà piattu largu e funnutu, cummigghiatili d'acitu e lassatili accussì ppi n'ura.
Munnati e fati a fidduzzi 'a cipudda, soffrijtila 'ntà tegame con 1 dl di ògghiu extra illibatu d'aliva e, quannu sarà durata, juncitici 'n pizzicu d'origanu, 'u spicchiu d'agghiu tritatu, i pampini di menta sminuzzati e i pumadoru passati 'o setacciu.
Mittiti 'ntò recipienti 'i feddi 'i tonnu sgocciolate e, dall'ebollizioni, cuocete ppi 15 minuti.
Junciti a stu puntu 1 dl di vinu jancu siccu, i capperi dissalati sutta 'a cillitta, alivi senz'ossu e tagghiati a pizzudda nichi nichi, 1 cucchiaru 'i zuccuru, 'na picca di sali e 'na macinata 'i pipi.
Non arriminati ma muviti 'u recipienti e cuntinuati a cottura ppi 30 minuti.
Mittiti a tavula cunzata cauri cauri, cunzannu a piaciri ccu erbi aromatichi.
Ma raccumannu... sugnu 'nvitatu !
ingredienti
4 fette di tunnina (tonno femmina)
2 dl di aceto di vino bianco
1 cipolla piccola
1 dl di olio extravergine d'oliva
1 rametto di origano
1 spicchio d'aglio
8 foglie di menta fresca
150 g di pomodori da sugo
1 dl di vino bianco secco
5 capperi sotto sale
3 olive verdi
1 cucchiaio di zucchero
sale e pepe
Disponete le fette di tonno su un piatto largo e fondo, copritele di aceto e lasciatele così per 1 ora.
Sbucciate e affettate la cipolla, soffriggetela in un tegame con 1 dl di olio extravergine d'oliva e, quando sarà dorata, unite un pizzico di origano, lo spicchio d'aglio tritato, le foglie di menta sminuzzate e i pomodori passati al setaccio.
Mettete nel recipiente le fette di tonno ben sgocciolate e, dall'inizio dell'ebollizione, cuocete tutto per 15 minuti.
Unite quindi 1 dl di vino bianco secco, i capperi dissalati sotto acqua corrente, le olive snocciolate e tagliate a pezzetti piccoli, 1 cucchiaio di zucchero, una presa di sale e una macinata di pepe.
Non mescolate ma smuovete il recipiente e proseguite la cottura per 30 minuti. Servite caldo guarnendo, a piacere, con erbe aromatiche.
giovedì 26 novembre 2015
VERSI POPOLARI
MORTI SCIALUSA
Mamma, nun mi chianciti quannu moru;
m'hat'a fari un tabbutu di ricotti,
pi cupirchieddu cientu ovra fritti,
pi capizzieddu du' capuni cuotti,
pi cannilera cordi di sausizza,
pi sbergia mi ci abbiati, vinu forti;
puoi mi mintiti a mia 'mienzu du' schetti,
e mi cantati u requia di li morti.
(POPOLARE)
Mamma, nun mi chianciti quannu moru;
m'hat'a fari un tabbutu di ricotti,
pi cupirchieddu cientu ovra fritti,
pi capizzieddu du' capuni cuotti,
pi cannilera cordi di sausizza,
pi sbergia mi ci abbiati, vinu forti;
puoi mi mintiti a mia 'mienzu du' schetti,
e mi cantati u requia di li morti.
(POPOLARE)
MORTE SOLLAZZEVOLE
Mamma, non mi piangete quando muoio;
dovete farmi una cassa di ricotta,
per coperchio cento uova fritte,
per guanciale due capponi cotti,
per candelieri corde di salsiccia,
per aspergermi versate vino forte;
poi mettetemi in mezzo a due ragazze,
e cantatemi il requiem dei morti.
(POPOLARE)
Mamma, non mi piangete quando muoio;
dovete farmi una cassa di ricotta,
per coperchio cento uova fritte,
per guanciale due capponi cotti,
per candelieri corde di salsiccia,
per aspergermi versate vino forte;
poi mettetemi in mezzo a due ragazze,
e cantatemi il requiem dei morti.
(POPOLARE)
ASPITTANNU SANTA LUCIA - Armando Carruba -
Buona giornata carissimi amici, come stiamo messi? E tomo tomo sta andando via novembre ed entra il mese dove c'è Santa Lucia, Natale e l'ultimo foglio da staccare dal calendario il 31 Capodanno!!!
Ci sono i soldi? non ci sono i soldi? Che importanza ha? basta che c'è la salute e sempre qualche invito lo si rimedia. Ppi S. Lucia una volta s'incignavanu i vistiti novi che si ordinavano dal sarto; e docu la palpitazione che per il 13 non l'avevamo pronto, prima prova, seconda terza e finalmente il vestito era pronto per essere messo il tredici di primo pomeriggio! Oggi come oggi si va al negozio se ne prova uno, due, quattro e tre e voila bello e fatto senza tante prove a posto! Lo scorso anno abbiamo avuto il corpo della Santa, quindi è stata festa sulla festa, molti sarausani tornano per la festa e dopo ripartano con un nodo in gola .... Godiamoci tutto il prossimo mese sperando come sempre si dice che il prossimo anno sia migliore di questo. Mah per adesso buona giornata a tutti!
Ci sono i soldi? non ci sono i soldi? Che importanza ha? basta che c'è la salute e sempre qualche invito lo si rimedia. Ppi S. Lucia una volta s'incignavanu i vistiti novi che si ordinavano dal sarto; e docu la palpitazione che per il 13 non l'avevamo pronto, prima prova, seconda terza e finalmente il vestito era pronto per essere messo il tredici di primo pomeriggio! Oggi come oggi si va al negozio se ne prova uno, due, quattro e tre e voila bello e fatto senza tante prove a posto! Lo scorso anno abbiamo avuto il corpo della Santa, quindi è stata festa sulla festa, molti sarausani tornano per la festa e dopo ripartano con un nodo in gola .... Godiamoci tutto il prossimo mese sperando come sempre si dice che il prossimo anno sia migliore di questo. Mah per adesso buona giornata a tutti!
PASTA 'NTE' PIPI - (Cucina siciliana a cura Armando Carruba)
CUCINA SICILIANA
PASTA 'NTE' PIPI
'Ngredienti ppi 4 cumpari:
* 300 gr di spavetti
* 4 pipi 'rossi
* 100 gr di pummadoru
* du' cucchiariati di chiàppara
* 50 gr d'alivi niuri
* 4 filetti d'anciovi salati
* 'nu spicchiu d'agghiu
* 50 gr d'ògghiu
* rìjnu, putrusinu, sali e spezzi
'Rrùstiri e spiddari i pipi lassànnuli sani, ma livannu (e sarvannu) 'u trussu e 'u pidicuddu. Priparari 'u suchittu cu ògghiu, spicchiu d'àgghiu e i pummadoru fatti a pezzi. Quannu è ben cumpostu (dopu quasi deci minuti) junciricci 'a chiàppira lavata e tritata assemi 'e alivi senza nòzzulu e fatti a pizzudda; dare ancora carchi minutu di cuttura, juncìricci i filetti d'anciovi lavati e tritati 'rossi; all'ultimu juncìricci rìjnu, putrusinu tritatu e spezzi. Miscitiari bonu e cùnniri 'a pasta cotta al denti. Inchiri i pipi e chiùdiri a tappu chi trussa. Sistimari 'nta 'na tìgghia cu ògghiu e mèttiri o furnu pi du' minuti.
Ohu su 'a faciti.... Sugnu invitatu :-)
PASTA NEI PEPERONI
Ingredienti per 4 persone:
* 300 grammi di spaghetti
* 4 peperoni grossi
* 100 grammi di pomodori
* due cucchiaiate di capperi
* 50 grammi d'olive nere
* 4 filetti d'acciughe salate
* 1 spicchio d'aglio
* 50 gr d'olio
* origano, prezzemolo, sale e pepe.
Arrostire e spellare i peperoni lasciandoli interi, ma togliendo (e conservando) il torsolo col picciolo.
Preparare il sughetto con olio, spicchio d'aglio e i pomodori ridotti a pezzi. Quando è ben amalgamato (dopo quasi dieci minuti) aggiungervi i capperi lavati e tritati assieme alle ulive snocciolate e ridotte a pezzetti; dare ancora qualche minuto di cottura, aggiungervi i filetti d'acciughe lavati e tritati grossolanemante; infine aggiungervi origano, prezzemolo tritato e pepe.
Mescolare e condire la pasta cotta al dente.
Riempire i peperoni e chiudere a tappo con le calottine.
Sistemare in una teglia con olio e mettere al forno per due minuti.
PASTA 'NTE' PIPI
'Ngredienti ppi 4 cumpari:
* 300 gr di spavetti
* 4 pipi 'rossi
* 100 gr di pummadoru
* du' cucchiariati di chiàppara
* 50 gr d'alivi niuri
* 4 filetti d'anciovi salati
* 'nu spicchiu d'agghiu
* 50 gr d'ògghiu
* rìjnu, putrusinu, sali e spezzi
'Rrùstiri e spiddari i pipi lassànnuli sani, ma livannu (e sarvannu) 'u trussu e 'u pidicuddu. Priparari 'u suchittu cu ògghiu, spicchiu d'àgghiu e i pummadoru fatti a pezzi. Quannu è ben cumpostu (dopu quasi deci minuti) junciricci 'a chiàppira lavata e tritata assemi 'e alivi senza nòzzulu e fatti a pizzudda; dare ancora carchi minutu di cuttura, juncìricci i filetti d'anciovi lavati e tritati 'rossi; all'ultimu juncìricci rìjnu, putrusinu tritatu e spezzi. Miscitiari bonu e cùnniri 'a pasta cotta al denti. Inchiri i pipi e chiùdiri a tappu chi trussa. Sistimari 'nta 'na tìgghia cu ògghiu e mèttiri o furnu pi du' minuti.
Ohu su 'a faciti.... Sugnu invitatu :-)
PASTA NEI PEPERONI
Ingredienti per 4 persone:
* 300 grammi di spaghetti
* 4 peperoni grossi
* 100 grammi di pomodori
* due cucchiaiate di capperi
* 50 grammi d'olive nere
* 4 filetti d'acciughe salate
* 1 spicchio d'aglio
* 50 gr d'olio
* origano, prezzemolo, sale e pepe.
Arrostire e spellare i peperoni lasciandoli interi, ma togliendo (e conservando) il torsolo col picciolo.
Preparare il sughetto con olio, spicchio d'aglio e i pomodori ridotti a pezzi. Quando è ben amalgamato (dopo quasi dieci minuti) aggiungervi i capperi lavati e tritati assieme alle ulive snocciolate e ridotte a pezzetti; dare ancora qualche minuto di cottura, aggiungervi i filetti d'acciughe lavati e tritati grossolanemante; infine aggiungervi origano, prezzemolo tritato e pepe.
Mescolare e condire la pasta cotta al dente.
Riempire i peperoni e chiudere a tappo con le calottine.
Sistemare in una teglia con olio e mettere al forno per due minuti.
mercoledì 25 novembre 2015
PENSIERINO DELLA SERA - Armando Carruba -
PINZERU NICU NICU PPA' SIRA
'Ntà vita l'omu disìa tri cosi: 'U suli ppi viviri ì jornu, 'a luna ppi fari lustru a notti, e 'na picciotta pp'amari sempri
PENSIERINO DELLA SERA
Nella vita, l'uomo desidera tre cose: Il sole per vedere il giorno, la luna che illumina la notte e una donna per amare sempre
POMODORI AL GRATIN - armando carruba -
Antipasti
POMODORI AL GRATIN
Ingredienti
- 1 mozzarella
- 12 pomodori
- 4 fette di pane raffermo
- 50 gr di olive denocciolate
- 6 filetti d’acciuga
- Basilico, olio extravergine d’oliva,
- Pangrattato, sale, pepe.
Pulite i pomodori,
tagliateli a fette e disponeteli in una pirofila unta d’olio. Mescolate la
mollica del pane raffermo con due cucchiai d’olio e aggiungete le acciughe, le
olive e il basilico tritato. Cospargete il pomodoro con il composto così
ottenuto, coprite con uno strato di mozzarella a fette, sale e pepe. Ripetete i
passaggi fino ad esaurimento degli ingredienti.
Cospargete l’ultimo
strato di mozzarella con pangrattato, irrorate con olio e gratinate in forno.
SCOGGHIU di Armando Carruba
SCOGGHIU
E 'u scogghiu
si ciaccò
a Funtani
Janchi...
e 'a natura
chiancìu.
Anni e anni
dda' supra
a ghittarini a
chiovu
o macari a
tummuni
ddà, supra
l'arcu.
'U scogghiu si
ciaccò
cancillannu
'na vita
di tuffi a
mari...
Arristaru ddu'
spuntuni
unu vicinu
all'autru
a ciuciuliari
'a 'stati ca
passa...
E 'u nomu
c'appizzaru
"I DDU'
SORU"
'i Funtani
Janchi
accussì 'u
sanu sentiri
'i scogghi
novi...
e i picciotti
si jettunu
a mari jornu
dopu jornu
'ntò mari
azzurru
'i funtani
janchi.
Armando
Carruba (4.6.2015)
LO SCOGLIO - E
lo scoglio si ruppe/ a Fontane Bianche/ e la natura pianse./ Anni e anni lì
sopra/ a tuffarci a chiodo/ o anche a tuffo di testa/ là sopra l'arco./ Lo
scoglio si ruppe/ cancellando una vita/ di tuffi a mare/ Son rimasti due
spuntoni/ uno vicino all'altro/ a chiacchierare/ l'estate che passa./ E un nome
gli diedero/ LE DUE SORELLE/ di Fontane Bianche/ così sono conosciuti/ gli
scogli nuovi/ e i ragazzi si buttano/ a mare giorno dopo giorno/ nel mare
azzurro di fontane bianche.
martedì 10 novembre 2015
SAN MARTINO A SARAUSA ANNI E ANNI FA - Armando Carruba .
Più ca 'na festa riligiusa San Martinu è festa pupulari unni si fisteggia l'arrivu ddo' vinu novu.
'Nzinu ai primi ddo' nuvicentu a Sarausa, era festa 'nté quarteri pupulari d'Ortigia ca all'occasioni divintava un palcuscenicu di vita!
Si ballava e si cantava aspitannu l'arrivu dde' carretti cco' vinu novu; 'a taverna era 'u puntu cintrali unu si truvava tutta 'a genti fidili 'o dittu:
La morti di lu purpu è la cipudda
la vita dill'omu è la taverna!
'U zuccaru priparava i sanfurricci, bastuncini di meli e zuccuru, gioia ppe' carusi. 'U ciauru dde' castagni arrustuti s'ammiscava cca' vuci ddo' vanniaturi :
E' San Martinu, zippuli e vinu
llicca mommu e favi caliati
sarausani, siti ammitati.
Cesti di zippuli, cosa duci dda' cucina puvira siciliana, vineva offertu cunzati cco' meli, zuccuru e vinu cottu di carrubba, mentri 'u macillaiu vinneva sangunazzu e robba cotta...
Poi, spuntavanu i carretti 'mpinnacciati, capulavuri di n'arti pupulari e attornu 'e carretti carrichi 'i vinu balli e canti pupulari mentri 'u tavirnaru offriva 'a vippita con ginirusa allegria.
Sta manera di fari festa, rialava 'a genti gioia e 'a rinneva protagunista di 'n munnu anticu e novu...
'Nzinu ai primi ddo' nuvicentu a Sarausa, era festa 'nté quarteri pupulari d'Ortigia ca all'occasioni divintava un palcuscenicu di vita!
Si ballava e si cantava aspitannu l'arrivu dde' carretti cco' vinu novu; 'a taverna era 'u puntu cintrali unu si truvava tutta 'a genti fidili 'o dittu:
La morti di lu purpu è la cipudda
la vita dill'omu è la taverna!
'U zuccaru priparava i sanfurricci, bastuncini di meli e zuccuru, gioia ppe' carusi. 'U ciauru dde' castagni arrustuti s'ammiscava cca' vuci ddo' vanniaturi :
E' San Martinu, zippuli e vinu
llicca mommu e favi caliati
sarausani, siti ammitati.
Cesti di zippuli, cosa duci dda' cucina puvira siciliana, vineva offertu cunzati cco' meli, zuccuru e vinu cottu di carrubba, mentri 'u macillaiu vinneva sangunazzu e robba cotta...
Poi, spuntavanu i carretti 'mpinnacciati, capulavuri di n'arti pupulari e attornu 'e carretti carrichi 'i vinu balli e canti pupulari mentri 'u tavirnaru offriva 'a vippita con ginirusa allegria.
Sta manera di fari festa, rialava 'a genti gioia e 'a rinneva protagunista di 'n munnu anticu e novu...
venerdì 6 novembre 2015
'I VARCHI A MARI Armando Carruba
Scinni 'u piscaturi
'a varca a mari
ppi nautra jurnata
china 'i sururi.
Accussì è la vita
comu navigari
'ntra mari
di gioii e duluri.
Pacenza ci voli
a lu piscari
e ccu pacenza
si tira a campari;
jttannu 'a riti
ogni matinu
e ringraziannu 'a sira
'u distinu...
comu 'u piscaturi
ca sempri accetta
chiddu ca 'a so' sorti potta.
Mudestu è lu me' campari
di piscaturi 'nta 'stu granni mari
priparu amu e jsca ogni matinu,
e comu voli Diu...
cummattu 'u distinu.
Armando Carruba
LE BARCHE A MARE - Scende il pescatore la barca a mare, per un'altra giornata piena di sudore. Così è la vita, come navigare in un mare di gioie e dolori. Pazienza ci vuole per pescare, e con pazienza si vive; gettando la rete ogni mattino e ringraziando la sera il destino... come il pescatore che sempre accetta, quello che la sua sorte gli da. Modesto è il mio vivere, di pescatore in questo grande mare, preparo amo ed esca ogni mattino e come Dio vuole... affronto il destino.
'a varca a mari
ppi nautra jurnata
china 'i sururi.
Accussì è la vita
comu navigari
'ntra mari
di gioii e duluri.
Pacenza ci voli
a lu piscari
e ccu pacenza
si tira a campari;
jttannu 'a riti
ogni matinu
e ringraziannu 'a sira
'u distinu...
comu 'u piscaturi
ca sempri accetta
chiddu ca 'a so' sorti potta.
Mudestu è lu me' campari
di piscaturi 'nta 'stu granni mari
priparu amu e jsca ogni matinu,
e comu voli Diu...
cummattu 'u distinu.
Armando Carruba
LE BARCHE A MARE - Scende il pescatore la barca a mare, per un'altra giornata piena di sudore. Così è la vita, come navigare in un mare di gioie e dolori. Pazienza ci vuole per pescare, e con pazienza si vive; gettando la rete ogni mattino e ringraziando la sera il destino... come il pescatore che sempre accetta, quello che la sua sorte gli da. Modesto è il mio vivere, di pescatore in questo grande mare, preparo amo ed esca ogni mattino e come Dio vuole... affronto il destino.
'A 'NZINGA di Nino Martoglio
'A'NSINGA
– Gna' Sara, unn'è Affina? – Sta lavannu.
– Cc'ha' a fari, assai? – Pirchissu, sta vinennu.
– Scusati, chi ci fa, siddu dimannu?
– 'A genti parra assai, 'u sta' sintennu?
– Cc'ha' a fari, assai? – Pirchissu, sta vinennu.
– Scusati, chi ci fa, siddu dimannu?
– 'A genti parra assai, 'u sta' sintennu?
– E bonu, bonu, comu sta facennu!
Ccu 'n'autru 'anticchia mi stati mangiannu!
Chiamàtila, vi dicu, ca, ammattennu,
si 'a genti parra, nni servi pri bannu.
Ccu 'n'autru 'anticchia mi stati mangiannu!
Chiamàtila, vi dicu, ca, ammattennu,
si 'a genti parra, nni servi pri bannu.
– Vih, l'anidduzzu?... Chi è, d'oru finu?
– Chi mi pigghiastru, pri quarche viddanu?...
– Tina?... Vih, 'a catinetta ccu 'adurinu?...
– Chi mi pigghiastru, pri quarche viddanu?...
– Tina?... Vih, 'a catinetta ccu 'adurinu?...
Tina!!.. 'U sintisti di livari manu?
- staju vinennu botta di vilenu!
- Nesci tri seggi n'assittamu 'n chianu!
- staju vinennu botta di vilenu!
- Nesci tri seggi n'assittamu 'n chianu!
Nino Martoglio
giovedì 5 novembre 2015
COTOLETTE DI MELANZANE - armando carruba -
MULINCIANI A CUTULETTA
ppi quattru cristiani:
* 2 mulunciani
* 3 ova
* 2 cucchiara di picurinu rattatu
* farina
* panirattatu
* ogghiu illibatu d'aliva
* sali e pipi
Lavati i mulinciani, livatici 'u piricuddu e tagghiatili a feddi di 1 cm a occhiu e cruci. Ittatici 'u sali e mittitili 'nrà culapasta ppi farici perdiri l'acqua. Dippu n'ura sciacquatili, 'i sciucati e infarinatili. Passati i feddi 'ntà l'ova sbattuti con una pizzica di sali e 'na spruvulazzata di pipi, e poi 'ntò pani 'rattatu insapuritu cco' furmaggiu rattatu. Friìti 'i mulunciani ccu ogghiu assai e mittitili a ittari ogghiu 'ntà carta 'i cucina accussì perdunu l'untu superchiu.
A tavula beddi cauri cauri ah ... Sugnu o nun sugnu invitatu?
MELANZANE A COTOLETTA
Ingredienti per 4 persone:
·
2 melenzane
·
3 uova
·
2 cucchiai di pecorino grattuggiato
·
Farina
·
Pangrattato
·
Olio extravergine d’oliva
·
Sale e pepe
Lavate le melanzane, eliminate
il picciolo e tagliatele a fette di circa 1 cm di spessore. Cospargetele di
sale e ponetele in un colapasta a perdere
l’acqua di vegetazione. Dopo un’ora sciacquatele, asciugatele e infarinatele. Passate le fette
nelle uova sbattute con una presa di sale e una spolverata di pepe e poi
nel pangrattato insaporito con il formaggio grattugiato. Friggete le melanzane in abbondante olio caldo e mettetele a sgocciolare su carta da
cucina affinchè perdano l’unto in eccesso. Servitele caldissime.
PANE COI FICHI - armando carruba -
PANI CCHE' FICU
ppi quattru cristiani:
* 500 gr 'i farina 'i granu duru
* 300 gr di ficu sicchi
* 25 gr 'i lievitu 'i birra
* 2 cucchiara d'ogghiu illibbatu d'aliva o struttu
* sali
Travagghiari 'a farina ccu' lievitu 'i birra, 2 cucchiara d'ogghiu, 'n pizzicu 'i sali e acqua nè tanta caura e mancu tanta fridda. Infarinati e cummigghiati ccu na tuvagghia e 'na cuperta 'i lana, fari lievitari 'a pasta almenu ppi ddu uri.
Tagghiati i ficu a pizzudda e mittitili 'nta pasta lievitata. Faciti pezzi dda furma che vuliti, puijatili 'ntà 'na tegghia unta e mittiti 'ntò furnu cauru a 250° C ppi 30-40 minuti.
'O postu dde' ficu vulennu si pò mettiri racina passa o manzinò nuci.
Ohu... invitatu sugnu ah (?)
PANE CON I FICHI
Ingredienti per 4 persone:
* 500 gr di farina di grano duro
* 300 gr di fichi secchi
* 25 gr di lievito di birra
* 2 cucchiai d'olio extravergine d'oliva o strutto
* sale
Lavorate la farina con il lievito di birra, 2 cucchiai d'olio, un pizzico di sale e acqua tiepida per ottenere un impasto omogeneo. Infarinate e coprite con un tovagliolo e una coperta, fate lievitare la pasta per almeno due ore.
Tagliate i fichi a pezzetti e incorporateli alla pasta lievitata. Fate dei pezzi della forma che preferite, poggiateli su una teglia unta e mettete in forno caldo a 250° C per 30-40 minuti.
Al posto dei fichi è possibile usare uva passa oppure noci.
'I LATUMII di Armando Carruba
'I LATUMII
'I Latumii (ddo' grecu litos = petra e temno = tagghiu) erunu antichi cavi 'i petra unni i Greci pigghiavunu 'u materiali ppi costruiri templi, stradi, etc.
'I Latumii sarausane, dudici, sunu situati quasi tutte 'ntà stissa linia ca va da occidenti, vicinu 'o Tiatru Grecu, anzinu a mari, vicinu 'u Cunventu dde' Cappuccini.
'Ntè latumii travagghiavunu i prigiuneri, chiddi ca ni sanu, riordanu i Cartaginisi pigghiati da Geluni 'ntò 413 a.C. all'Asinaru.
Ci foru chiddi vinnuti ppi schiavi e autri c'arristaru nt'à latumia a spaccari petri e a cummattiri 'a fami.
Dde' dudici latumii i cchiù impurtanti sunu chidda ddo' Paradisu, di Santa Vennira, ddo' Casale, dde' Cappuccini, tutti l'autri sunu scumparuti sutta i palazzi 'i Sarausa muderna
'I Latumii sarausane, dudici, sunu situati quasi tutte 'ntà stissa linia ca va da occidenti, vicinu 'o Tiatru Grecu, anzinu a mari, vicinu 'u Cunventu dde' Cappuccini.
'Ntè latumii travagghiavunu i prigiuneri, chiddi ca ni sanu, riordanu i Cartaginisi pigghiati da Geluni 'ntò 413 a.C. all'Asinaru.
Ci foru chiddi vinnuti ppi schiavi e autri c'arristaru nt'à latumia a spaccari petri e a cummattiri 'a fami.
Dde' dudici latumii i cchiù impurtanti sunu chidda ddo' Paradisu, di Santa Vennira, ddo' Casale, dde' Cappuccini, tutti l'autri sunu scumparuti sutta i palazzi 'i Sarausa muderna