COMU SI MANCIA 'U JAMMURU
Siti 'o risturanti, aviti davanti un piattu chinu di jammuru. 'U jammuru ppi sapillu dopu 'na sbullintata a acqua e sali, hanu statu insapuruti cull'ogghiu d'aliva chiddu illibatu extra e ppi cundimentu i sapuri, spezii, 'i ciauri tradizionali del posto. Ppi manciarli ci sunu deci cumandamenti, ecculi ccà:
1. Mittirisi 'o coddu un tuvagghiolu granni
2. Mittiri 'i latu, furchetta e cuteddu, nun servunu
3. Pigghiaru 'u jammuru ccu ddu jrita e livarici i zampi ppi sucalli. Chiddi granni, i cheli, ppi putilli manciari chiddu i dintra, s'hanu a scacciari.
4. 'U jammuru ora è senza zampi. Ora s'ha vutari versu a testa 'a crusta granni ca havi 'ntà schina. Ppi fari chistu basta mettiri n'unghia unni finisci a crusta e cumincia a cuda e isari a crusta. Docu si vedrà "u curaddu" cioè 'u vuccuni d'oru.
5. Si scaccia a cuda ccu ddu jta cuminciannu ddo' funnu 'nzinu a testa
6. Sucarisi bonu bonu i jrita
7. Si arrivota 'u jammuru; ppi livari fora "la polpa" si 'rapunu i scorzi da i ddu parti, comu si fa con nu scampu
8. Si sucunu i ddu scorci e macari i jrita
9. Tenennu 'u mischinu jammuru, ccu ddu jrita i tutte e dui i manu, lo si vota ppò rittu e si mancia u "vuccuni d'oru!" insemmula di chiddu ca c'è 'nt'a cuda
10. Ppi chiddi ca nun si cuntentanu mai; ittari i scorci e zampi 'nt'a nu beddu bicchieri di vinu jancu. Arriminati bonu bonu BONU, e viviti la delizia!
Manciati jammuru? mi vuliti invitari?? a disposizione!!!
Nessun commento:
Posta un commento